NFT
Verward over NFT’s? Hier is alles wat je moet weten
Unstoppeble domeins IN HET KORT
Wat is een NFT?
NFT’s veroveren de kunst- en gamewereld stormenderhand – maar wat zijn ze precies?
Onze gids legt alles uit wat je moet weten over NFT’s, inclusief wat ze zijn, hoe ze werken, waarom ze enige controverse hebben veroorzaakt en hoe je erbij betrokken kunt raken. Je kunt hier onze favoriete NFT-illustraties bekijken . En als je besluit er zelf een te maken, zorg er dan voor dat je deze briljante software voor digitale kunst gebruikt .
Wat is een NFT?
Een NFT is in wezen een verzamelbaar digitaal bezit, dat waarde heeft als een vorm van cryptocurrency en als een vorm van kunst of cultuur. Net zoals kunst wordt gezien als een waardebelegging, zo worden NFT’s nu ook gezien. Maar hoe?
Non-fungible-token
Laten we eerst de term opsplitsen. NFT staat voor non-fungible token – een digitaal token dat een soort cryptocurrency is, net als Bitcoin of Ethereum. Maar in tegenstelling tot een standaardmunt in de Bitcoin-blockchain, is een NFT uniek en kan deze niet op dezelfde manier worden ingewisseld (vandaar niet-fungeerbaar).
Dus wat maakt een NFT specialer dan een doorsnee cryptomunt? Het bestand slaat extra informatie op, waardoor het boven pure valuta uitstijgt en het in het rijk van, nou ja, eigenlijk alles brengt.
Soorten NFT
De soorten NFT’s zijn supergevarieerd, maar ze kunnen de vorm aannemen van een stukje digitale kunst of een muziekbestand – alles wat uniek is dat digitaal kan worden opgeslagen en waarvan men denkt dat het waarde heeft.
In wezen zijn ze net als elk ander fysiek verzamelobject, maar in plaats van een olieverfschilderij op canvas te ontvangen om bijvoorbeeld aan je muur te hangen, krijg je een JPG-bestand.
Blockchain Hoe werken NFT's?
NFT’s maken deel uit van de Ethereum- blockchain, dus het zijn individuele tokens met extra informatie erin opgeslagen.
Die extra informatie is het belangrijkste onderdeel, waardoor ze de vorm kunnen aannemen van kunst, muziek, video (enzovoort), in de vorm van JPGS, MP3’s, video’s, GIF’s en meer.
Vraag & Aanbod
Omdat ze waarde hebben, kunnen ze net als andere soorten kunst worden gekocht en verkocht – en net als bij fysieke kunst wordt de waarde grotendeels bepaald door de markt en door de vraag.
Origineel en kopieën van NFT’s
Dat wil niet zeggen dat er maar één digitale versie van een NFT-kunst op de markt beschikbaar is. Net zoals kunstafdrukken van een origineel worden gemaakt, gebruikt, gekocht en verkocht, zijn kopieën van een NFT nog steeds geldige onderdelen van de blockchain, maar ze zullen niet dezelfde waarde hebben als het origineel.
En denk ook niet dat je het systeem hebt gehackt door met de rechtermuisknop te klikken en de afbeelding van een NFT op te slaan. Dat maakt je geen miljonair omdat je gedownloade bestand niet de informatie bevat die het onderdeel maakt van de Ethereum-blockchain. Logisch?
Waar kan ik NFT-tokens kopen?
NFT’s kunnen op verschillende platforms worden gekocht, en welke je kiest, hangt af van wat je wilt kopen (als je bijvoorbeeld honkbalkaarten wilt kopen, kun je het beste naar een site als digitaltradingcards gaan , maar andere marktplaatsen verkopen meer algemene stukken).
Je hebt een portemonnee nodig die specifiek is voor het platform waarop je koopt en je moet die portemonnee vullen met cryptocurrency. Zoals de verkoop van Beeple’s Everydays – De eerste 5000 dagen bij Christies (hierboven) bewees, beginnen sommige stukken ook meer reguliere veilinghuizen te raken, dus deze zijn ook de moeite waard om op te letten. Voor het geval je het gemist hebt, dat Beeple-stuk was degene die $ 69,3 miljoen opleverde.
Vanwege de grote vraag naar veel soorten NFT, worden ze vaak vrijgegeven als ‘drops’ (net als bij evenementen, wanneer batches tickets vaak op verschillende tijdstippen worden vrijgegeven). Dit betekent een waanzinnige stormloop van enthousiaste kopers wanneer de drop begint, dus je moet geregistreerd zijn en je portemonnee van tevoren opwaarderen.
Hier is een lijst met sites die NFT’s verkopen:
- nft.amsterdam
- Super Rare
- Handige poort
- fundament
- VIV3
- BakkerijSwap
- Axie Marktplaats
- zeldzaam
- NFT Showroom
NFT’s maken ook furore als in-game aankopen in verschillende videogames (tot grote vreugde van ouders overal). Deze activa kunnen door spelers worden gekocht en verkocht, en omvatten speelbare activa zoals unieke zwaarden, skins of avatars.
Wie gebruiken NFT’s?
NFT’s hebben zeker een moment, met makers van NFT-kunst, waaronder artiesten, gamers en merken over het hele spectrum van cultuur. Het lijkt er zelfs op dat er elke dag een nieuwe speler op de NFT-markt komt.
Kunstenaars
Voor kunstenaars voegt het betreden van de NFT-ruimte een andere ruimte en indeling toe om kunst te maken en te delen – en biedt het hun bewonderaars een andere manier om hun werk te ondersteunen.
Met stukken variërend van kleine, snel te maken GIF’s (Rainbow Cat, hierboven, werd door NyanCat verkocht voor $ 690.000) tot meer ambitieuze werken, kunnen kunstenaars het publiek een scala aan manieren bieden om kunst te kopen en geld te verdienen in het proces.
Digitale Activa
We hebben het een beetje gehad over degenen die NFT’s maken om in videogames op te nemen, iets dat het concept van het kopen van activa in-game opschudt. Tot nu toe waren alle digitale activa die in een game werden gekocht, nog steeds eigendom van het gamebedrijf – waarbij gamers ze slechts tijdelijk kochten om te gebruiken tijdens het spelen van de game.
Maar NFT’s betekenen dat het eigendom van activa is verschoven naar de daadwerkelijke koper, wat betekent dat ze kunnen worden gekocht en verkocht via het spelplatform met extra waarde die wordt toegepast op basis van wie ze onderweg in bezit heeft gehad. Er worden zelfs games gemaakt die volledig gebaseerd zijn op NFT’s, wat bewijst hoe ze de industrie opschudden.
Banksy NFT Verbrande Banksy
Het was te verwachten dat bekende kunstenaars het grote geld zouden ontvangen in ruil voor hun werk, iets waarop werd vertrouwd toen een anonieme groep ‘kunstenthousiastelingen’ een originele Banksy verbrandde om er een NFT van te maken (lees meer in de bovenstaande filmpje).
Maar andere verkopen zijn verrassender. Het was bijvoorbeeld Beeple ‘s eerste kennismaking met de NFT-markt en, hoe bekend hij ook was als digitale artiest, het was niet te verwachten dat deze veiling de op twee na hoogste prijs opleverde die ooit voor een levende artiest is betaald.
Zijn NFT een aantrekkelijke inkomstenbron?
En NFT’s zijn een aantrekkelijke inkomstenstroom voor merken, zoals blijkt uit alle merken die de laatste tijd op de kar springen.
Taco Bell verkocht taco-thema GIF’s en afbeeldingen (zie hierboven) op één marktplaats, en de vangst van 25 was in slechts 30 minuten uitverkocht. Ernstig. Elke NFT had een cadeaubon van $ 500, die de oorspronkelijke eigenaar kon uitgeven, wat in eerste instantie hun populariteit zou kunnen verklaren. Maar deze TacoCards worden nu verkocht op de secundaire markt, waarbij de duurste kaart voor $ 3.500 wordt verkocht. En voor alle duidelijkheid, dat is exclusief de cadeaubon.
Waarom zijn NFT's controversieel?
Er is veel geld te verdienen op de NFT-markt. Maar je hebt misschien ook gehoord dat er enige controverse is rond NFT’s, met name met betrekking tot hun impact op het klimaat.
NFT’s gebruiken een enorme hoeveelheid energie bij het maken ervan. Zozeer zelfs dat veel demonstranten zich zorgen maken over de zeer reële impact die de rage op het milieu zou kunnen hebben. Volgens CryptoArt.wtf , een site die is opgezet om de CO2-voetafdruk van NFT’s te berekenen (die nu offline is), heeft een stuk genaamd ‘Coronavirus’ een ongelooflijke 192 kWh verbruikt bij het maken ervan. Dat komt overeen met het totale energieverbruik van één inwoner van de Europese Unie gedurende twee weken. Maar dat moet een bijzonder groot stuk zijn, vraag je? Nee, een ‘eenvoudige’ GIF kan gelijk staan aan hetzelfde verbruik.
Hier geïnterviewd, zegt @beeple: “Ik kan je verzekeren dat in de toekomst al mijn druppels niet alleen CO2-neutraal maar CO2-NEGATIEF zullen zijn.” Ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die hem daaraan zouden houden. https://t.co/C2UdhE89QW 10 maart 2021
Kunstenaars kunnen helpen door zich in te spannen om klimaatneutrale kunstwerken te maken (Beeple heeft al beloofd dit in de toekomst te doen, zoals de bovenstaande tweet uitlegt). Maar het probleem gaat dieper dan dat, vanwege de manier waarop cryptocurrency-systemen zijn gebouwd.
Ethereum, Bitcoin en dergelijke zijn gebouwd op een ‘proof-of-work’-systeem (zoals een complexe reeks puzzels) om de financiële administratie van zijn gebruikers veilig te houden, en dit systeem gebruikt ongelooflijk veel energie. In feite gebruikt alleen Ethereum ongeveer dezelfde hoeveelheid energie als het hele land Libië. Au.
ArtStation was zo bezorgd over de impact op het klimaat dat het onlangs terugkwam op zijn beslissing om NFT’s te verkopen na een massale terugslag. En Sega bevond zich onlangs in het middelpunt van een Twitter-storm nadat het zijn voornemen had aangekondigd om NFT’s te gaan maken (Sonic ging tenslotte helemaal over het milieu).
Maar het is misschien niet altijd zo controversieel, omdat er organisaties zijn die een verschil proberen te maken. Kijk maar eens wat Blockchain for Climate doet om de situatie te verbeteren hier .
De speeltuin voor de superrijken
Veel stemmen in de kunst- en designgemeenschap zijn ook boos dat NFT’s van eigenaar wisselen voor zulke astronomische sommen geld. Aangezien NFT’s oorspronkelijk zijn gemaakt als een manier om de controle terug te geven aan de artiesten zelf door digitaal eigendom te claimen, zorgt het idee dat ze steeds elitairder worden voor spanningen. Zoals we zo meteen zullen bespreken, zijn de buy-in-kosten voor velen onbetaalbaar, en de kosten om er daadwerkelijk een te kopen, betekent dat velen geloven dat de markt een speeltuin wordt voor de superrijken. Sommige kunstenaars geloven dat ze in het nadeel zijn in de sfeer waar ze controle over moesten hebben.
Kan iedereen een NFT maken?
Je bent al zo ver, dus je vraagt je nu misschien af: kan iedereen meedoen? Nou, je zou aannemen dat toen Trevor Andrew deze Gucci Ghost tekende (hierboven), ze erin slaagden hem te verkopen voor een oogverblindende $ 3.600.
Iederen kan een NFT verkopen
Technisch gezien kan iedereen een NFT verkopen. Iedereen kan werk maken, het omzetten in een NFT op de Blockchain (in een proces dat ‘minting’ wordt genoemd) en het te koop aanbieden op een marktplaats naar keuze. Je kunt zelfs een commissie aan het bestand toevoegen, die je betaalt elke keer dat iemand het stuk koopt – inclusief wederverkoop.
Net zoals bij het kopen van NFT’s, moet je een portemonnee hebben ingesteld en deze moet vol met cryptocurrency zijn. En deze vereiste voor geld vooraf is waar de complicaties liggen.
Verborgen kosten
De verborgen kosten kunnen onbetaalbaar astronomisch zijn, waarbij sites een ‘gas’-vergoeding in rekening brengen voor elke verkoop (de prijs voor de energie die nodig is om de transactie te voltooien), naast een vergoeding voor verkopen en kopen.
Je moet ook rekening houden met conversiekosten en prijsschommelingen afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dit alles betekent dat de kosten vaak veel hoger kunnen zijn dan de prijs die je krijgt voor het verkopen van de NFT. Maar verschillende sites hebben verschillende kosten, en sommige zijn beter dan andere, dus het is de moeite waard om je onderzoek te doen.
Trend of toekomst?
Of NFT’s hier blijven of niet, ze zijn zeker een nieuw speeltje geworden voor de uber-rijken en er valt echt geld te verdienen, als je het kunt laten gebeuren. NFT’s geven een nieuwe betekenis aan digitale kunst, en de prijzen die bij de uitverkoop worden gezien, geven aan dat het een echt onderdeel is van de toekomst van kunst en verzamelobjecten in het algemeen.
Direct aan de slag met creëren? Je hebt een van de krachtigste beschikbare laptops nodig of zelfs een van deze beste tekentablets .